6.8.15

Βραδιά Ποίησης και Μουσικής στην Αρχαία Μεσήνη-2

Το Σάββατο στις 2 Αυγούστου 2015 και ώρα 20.30 το βράδυ ο Δήμος Μεσσήνης και ο Σύλλογος Απανταχού Νησιωτών ΠΑΜΙΣΟΣ, διοργάνωσαν βραδιά ποίησης και μουσικής αφιερωμένης στον Μανώλη Αναγνωστάκη.
Η εκδήλωση άρχισε με το καλοσώρισμα του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη, ο οποίος μίλησε για τη δουλειά που έχει γίνει από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη, ευχαριστώντας τον, καθώς και για την απαρχή της συνεργασίας του Δήμου με τον Σύλλογο Απανταχού Νησιωτών ο “Πάμισος”. Τελειώνοντας υποσχέθηκε σε όλους, ότι ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος επί της δημαρχίας του θα γίνει τόπος πολλών εκδηλώσεων και πολιτιστικών γεγονότων.
Ο πρόεδρος του Παμίσου Μιχάλης Γαβράς, αναφέρθηκε και αυτός στην απαρχή της συνεργασίας Δήμου και συλλόγου, καθώς και στο ότι είναι η δεύτερη εκδήλωση του Παμίσου στην Αρχαία Μεσσήνη μετά το περσινό αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ.
Τόνισε κυρίως απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο, το “χρέος” που έχει ο Δήμος Μεσσήνης, όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά του αρχαιολογικού αυτού χώρου, κάνοντας και αυτός με τη σειρά του ιδιαίτερη μνεία για τον άνθρωπο που σήμερα είναι η ψυχή αυτής της "ζωντανής" αρχαίας πολιτείας, του Π.Θέμελη. Ταυτόχρονα έκανε μια πρόταση για τη θέσπιση καλοκαιρινού Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης.
Στη συνέχεια ο Π. Θέμελης, μίλησε για την προσωπική, βιωματική του σχέση με τον ποιητή στην Θεσσαλονίκη.
Μέσα στην υποβλητική ατμόσφαιρα του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης και με την λάμψη της Αυγουστάτικης πανσελήνου, οι μουσικοί με τις μελωδίες και οι στίχοι του ποιητή χάιδεψαν τα αυτιά και μαλάκωσαν την ψυχή των θεατών και ο δικός μας τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος, πάντρεψε το "χάρτινο το φεγγαράκι" με την ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη.  
Η βραδιά ήταν εμπλουτισμένη με μουσικά αποσπάσματα από την κωμωδία "Αχαρνής" του Αριστοφάνη σε μουσική Δ.Σαββόπουλου, που τραγούδησε ο Δημήτρης Χαρλέπας, καθώς και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που τραγούδησαν η Ευτυχία Δημητρακοπούλου και ο Γιάννης Θωμόπουλος.
Την μουσική απέδωσε 8μελής λαϊκή ορχήστρα με αρχιμουσικό τον Κώστα Νικολέα και ο Βασίλης Φλώρος είχε την σκηνοθετική επιμέλεια.
Στοίχοι των ποιητών απέδωσε η ηθοποιός Βασιλική Σαραντοπούλου.
Έπαινος αξίζει στους τεχνικούς του Δήμου, που με επικεφαλής τον δημ.σύμβουλο κ.Σταθόπουλο κατάφεραν να ξεπεράσουν αρκετά τεχνικά προβλήματα.

                                            
Φωτογραφίες:


Χαιρετισμός του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη

Χωρίς να σας κουράσω με πολλά λόγια, θα ήθελα ως δήμαρχος Μεσσήνης να σας καλωσορίσω στην Αρχαία Μεσσήνη, να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Καθηγητή Πέτρο Θεμέλη, που με προσωπικό του όραμα και με πολύ κόπο αναστήλωσε αυτό το θέατρο για να έχουμε εμείς σήμερα την ευκαιρία να υποδεχθούμε ντόπιους καλλιτέχνες – δικά μας παιδιά – και να απολαύσουμε μουσικές που θα μας ταξιδέψουν.
Να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος» καθώς δική του πρωτοβουλία ήταν η σημερινή βραδιά, και πιστεύω ότι θα είναι μια ακόμα πετυχημένη εκδήλωση που θα προστεθεί στην πορεία είκοσι χρονών προσφοράς στον πολιτισμό και στην πόλη της Μεσσήνης.
Πάνω από όλα όμως, να ευχαριστήσω όλους εσάς που παρευρεθήκατε σήμερα εδώ, και να σας υποσχεθώ ότι παρά τις αντιξοότητες, τον πανέμορφο αυτό αρχαιολογικό χώρο, θα προσπαθήσουμε να τον αναδείξουμε ακόμα περισσότερο του χρόνου με περισσότερες εκδηλώσεις.
Καλή διασκέδαση.
 
Χαιρετισμός προέδρου Πάμισου Μιχάλη Γαβρά

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες καλησπέρα
Όπως είπε και ο προλαλήσας δήμαρχος, αυτή είναι η πρώτη μας συνεργασία μαζί του, αλλά και η πρώτη μετά από πολλά χρόνια με τον Δήμο Μεσσήνης. Το πνεύμα συνεργασίας που επικράτησε φανερώνει την ακόμα καλύτερη εξέλιξη.
Με την φετινή μας εκδήλωση, επαναβεβαιώνουμε για δεύτερη φορά την παρουσία του ΠΑΜΙΣΟΥ στην Αρχαία Μεσσήνη με μια ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Μανόλη Αναγνωστάκη. Πέρσι ήταν για τον Αγγελο Σικελιανό και την Ευα Πάλμερ. Θα θέλαμε να περιλαμβάνει και άλλες μορφές τέχνης, αλλά οι οικονομικές συνθήκες ανέτρεψαν τον οποιονδήποτε άλλο σχεδιασμό είχαμε.
Αγαπητέ δήμαρχε,
Ο δήμος Μεσσήνης έχει ένα "χρέος" στην Αρχαία Μεσσήνη, μια και πήρε το όνομά της που είναι παγκόσμια κληρονομιά. Τώρα που υπάγεται πλέον και στα διοικητικά της όρια, το «χρέος» γίνεται μεγαλύτερο. Είναι ευτυχής η συγκυρία, που ο κ.Θέμελης, ο άνθρωπος που αναστήλωσε την δόξα της Αρχαίας Μεσσήνης και διεκδικεί να ενταχθεί στο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, έχει πρωτοποριακές απόψεις για την σχέση των αρχαιοτήτων με τον σημερινό άνθρωπο. Με εργαλείο την χρηστικότητα και την χρησιμοποίηση των αρχαίων μνημείων, προάγει την εξοικείωση και την άμεση σχέση των σημερινών ανθρώπων με την αρχαιότητα
Μέσα σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, η πολιτιστική αξιοποίηση με την θέσπιση ενός καλοκαιρινού Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης ή όπως αλλιώς θα λέγεται, είναι το ελάχιστο. Ευελπιστούμε πως του χρόνου ο δήμος Μεσσήνης θα βρει τρόπους να υπάρχει καλλιτεχνική ζωή όλο το καλοκαίρι, με την άμεση συμμετοχή και έγκριση του κ.Θέμελη.
Αγαπητέ δήμαρχε
Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, εμείς λέμε πως το κεφάλαιο που λέγεται «πολιτισμός», είναι ανυπολόγιστης αξίας και η όποια οικονομική επένδυση θα αποδώσει στο πολλαπλάσιο. Και πάλι ευχαριστούμε για την συνεργασία.
Πριν κλείσω μερικές αναγκαίες επισημάνσεις:
Η αποψινή βραδιά, έχει προκύψει μέσα από την συνεργασία του Δημ.Δημητρόπουλου από τον Πάμισο, του αρχιμουσικού Κώστα Νικολέα, του σκηνοθέτη Βασίλη Φλώρου και του δικού μας Γιάννη Θωμόπουλου.
Επίσης έπαινος αξίζει στους τεχνικούς του Δήμου, που με επικεφαλής τον δημ.σύμβουλο κ.Σταθόπουλο κατάφεραν να ξεπεράσουν αρκετά τεχνικά προβλήματα, καθώς επίσης και στις κοπέλες του Γραφείου του δημάρχου.
Πριν καλέσω στο βήμα τον κ. Θέμελη να μας αποκαλύψει την ιδιαίτερη σχέση, προσωπική και οικογενειακή, με τον Μανόλη Αναγνωστάκη, ας πούμε δυο λόγια γνωριμίας με τον ποιητή, κάποια από αυτά που μες οδήγησαν να τον επιλέξουμε στο φετινό μας αφιέρωμα, πέρα από το ότι φέτος έχει ανακηρυχτεί «Έτος Αναγνωστάκη».
Η βραδιά λοιπόν είναι αφιερωμένη στην μεγαλοσύνη της ποίησης του Αναγνωστάκη, μιας πολυεπίπεδης και ιδιαιτέρως ανθρώπινης ποίησης. Ο Μαν. Αναγνωστάκης είναι ένας κατ’ εξοχήν πολιτικός ποιητής, αλλά σύμφωνα με κάποιους μελετητές, μεταξύ αυτών και τον δικό μας Γιώργο Μαρκόπουλο, είναι ένας μεγάλος ερωτικός ποιητής ακόμα και όταν μιλάει για πολιτική. Ο Μ.Αναγνωστάκης θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μεταπολεμικούς ποιητές μας που σηματοδότησε με την ποίησή του μια ορατή πολιτική και κοινωνική  αγωνία, τόσο επίκαιρη στις μέρες μας.

 
 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.